Det bør du lave om på hurtigst muligt, for det lille vinhus Bat Gara skaber vine, der er helt uimodståelige. Bløde, runde og rare - men med en underliggende friskhed, som man skal lede rigtig længe efter. Vinene er sat sammen af lidt Riesling og en stor portion af den lokale og ganske særlige druesort Hondarrabi Zuri.
Bat Gara er et projekt, der er søsat af to selvstændige vinbønder, der fandt ud af, at de kunne skabe små mirakler, hvis de samlede kræfterne. Den ene var restauratør, den anden var landmand. Dermed havde de dels ekspertisen i, hvordan man skulle dyrke druerne - og i hvordan det endelige produkt gerne skulle komme til at smage, for at det passede til både mennesker og mad.
-------x-------
Uno er en vin, der har sin egen stil, men som alligevel er ukompliceret, nem at drikke, og som giver en enormt lækker, frugtig og insisterende smag, der holdes godt sammen af Riesling-druens lidt fede struktur, og som har fået det friske atlant-præg med Hondarrabi Zuri-druen. Det hele er rundet flot af med en nøje afstemt fadlagring, der samler indtrykkene uden at tage noget fra friskheden.
-------x-------
Urtaran er i store træk samme opskrift, men her er det kun den bedste tiendedel af vinhusets druer, der bliver anvendt, og det løfter niveauet til højder, man ikke burde kunne købe til denne pris. Mens Uno er fantastisk, så er Urtaran forrygende, forfriskende, fuld af finesse og fine, frække finurligheder. Her er lidt mere syre, lidt flere nuancer og en helhed, der er ukompliceret på overfladen men super kompleks, hvis man søger dybere i glasset.
Hondarrabi Zuri er en drue, som kun fungerer i Baskerlandet. Det barske klima nær Atlanterhavskysten har ikke de store temperaturudsving - men til gengæld en ret høj luftfugtighed. Og det er de særlige forudsætninger, der betyder, at Hondarrabi Zuri stortrives i de baskiske vinområder.
Druen har et meget højt syreindhold, og i Baskerlandet går historien på, at når fiskerne i middelalderen stak til havs med kurs mod Canada, var der rigelige mængder af den lokale Txakoli-vin ombord. Når de nåede canadisk farvand mødte de gerne skibe fra Nordeuropa, der virkede triste og forladte. For mens baskerne havde holdt sig friske og sunde med den syrerige Txakoli, havde nordeuropæerne indtaget så meget mjød og tung øl, at de havde lagt sig syge under dækket.
Det ville nok være en overdrivelse at bruge den historie som dokumentation for, at det er godt for helbredet at drikke Txakoli. Men det siger lidt om den stolthed, baskerne har for deres lokale vin - og det siger en masse om den friskhed, man bliver mødt med, når man smager disse vine.
Misundelsen har da også været så stor i både Rioja og Catalonien, at man har gjort alt for at få druesorten til at fungere her også, men man har måttet opgive forsøget og lade baskerne have mirakeldruen for sig selv.
Baskerlandet består af tre små underområder. Getariako Txakolina ligger øst for storbyen San Sebastian - helt ud til Atlanterhavet - og byder på knivskarpe, knastørre og let perlende hvidvine med en syre, man skal lede længere efter at opleve andre steder. Bizkaiko Txakolina ligger længere mod vest, og her er der større tradition for at fadlagre vinene, der ikke har den perlende fornemmelse, men som til gengæld har en ret unik balance mellem den høje grad af syre og et fadpræg, der sammen med den meget tørre drue, folder sig ud på en helt særlig måde.
Arabako Txakolina ligger lidt længere inde i landet, omkring byen Alavés. Vinstokkene vokser ca. 350 meter over havoverfladen, og her får vinene et mere elegant og helstøbt præg, der smager som hvidvine, vi kender fra andre områder i verden - men som stadig har en helt unik stil.
Fælles for de tre områder er, at man kalder vinene Txakoli (udtales Cha-ko-li med tryk på sidste stavelse). Det er det baskiske ord for, at man hjemmedyrker sin vin i mængder, der er nok til eget forbrug. Der er stadig mange baskere, der har deres egne vinstokke og laver Txakoli efter gammeldags principper, men heldigvis er der også vinhuse, der har skruet produktionen op på et niveau, hvor de gerne sender nogle flasker til udlandet.
-------x-------
Jeg er stolt over, at to af de bedste af disse vine er i min butik, for jeg er overbevist om, at de vil skabe stor glæde herhjemme i Danmark også 💚🥰
]]>
Heldigvis behøver man ikke kende til tusindvis af svære ord og udtryk for at nyde en god vin. For nogle vine har bare så meget charme og selvtillid, at smagen taler for sig selv. Men det kan også ske, at en vin smager så godt og charmerende, at man får en ustyrlig nysgerrighed på, hvordan vinmageren har skabt sådan et mirakel - og det giver god anledning til at dykke lidt ned i vinens historie.
Mange vil opleve vinene fra Sotero Pintado sådan, for de tre vine, vi har hentet hjem fra denne fænomenale vingård i Spanien, har en ufatteligt intens og let forståelig stil, men alligevel fornemmer man, at de rummer meget mere end bare det, man smager i glasset.
Fra den store og markante prestigevin Sotero Pintado, der har mørke frugtnoter og en snert af chokolade, vanilje og peber i enden over ultracharmerende Totem, der med sin bløde syre og lange afbalancerede eftersmag er svær at få nok af - og til den alsidige og enormt velsmagende Bravucón, der på ukompliceret vis er saftig og blød, men som alligevel har et slagkraftigt punch til sidst. Vinhuset formået at sammensætte vine, der på samme tid formår at behage, please og charmere, men som også imponerer, pirrer nysgerrigheden og giver lyst til at grave et spadestik dybere i den rødlige, lerede og kalkholdige jord.
På vingården kan vi hjælpe den gode vin godt på vej. Men den skabes på vinstokkene i marken. Sådan lød - frit oversat - mantraet fra en af forgængerne på Sotero Pintado, og de ord gælder stadig. For mens vinmarkerne blev beplantet for 160 år siden, er flere af vinstokkene 130 år gamle.
Det er usædvanligt, fordi vinlusen Phyloxera udryddede de fleste vinstokke i verden i slutningen af det 19. århundrede. Den var mere smitsom end alverdens varianter af corona - og vinstokkenes dødelighed var på et niveau, som vi forhåbentlig aldrig kommer til at opleve igen. Det var kun ganske få og små områder, der ikke blev angrebet, fordi de klimatiske forhold var af en helt særlig beskaffenhed, og nogle af disse vinmarker findes i området omkring Zamora i Spanien - hvor Sotero Pintado har hjemme. Vinmarkerne ligger i 800 meters højde, og det er med til at give stort set optimale modningsforhold for druerne.
Vinstokke, der har overlevet vinlusen, kaldes 'pre-phyloxera', og stokkenes alder betyder, at rodnettet er så kraftigt og dybt, at der hentes næring fra så dybe lag, at det gør noget exceptionelt for smagen. Det betyder også, at mængden af druer, der kan høstes, er meget begrænset. Men mængden af intensitet, smag og power er - lidt firkantet sagt - den samme på en vinstok med lavt udbytte, som på en højtydende vinstok - her er det hele bare samlet i færre druer, og det giver den helt særlige og koncentrerede smagsoplevelse.
Det behøver ikke altid være kompliceret og vanskeligt at forstå en rødvin. Heller ikke selvom en del af druerne kommer fra gamle vinstokke, der kan noget helt særligt. Selvom druerne til Bravucón kommer fra husets yngste marker, så er vinstokkene altså stadig op til 70 år gamle, og mens 80% af druerne er Tempranillo, så er der spædet op med Cabernet Sauvignon for resten. Det letter lidt på det massive præg og tilfører en dejlig frugt og god charme, der gør vinen meget appetitlig og sikrer, at den ligger lækkert i munden.
-------x-------
Totem 8 er lavet på ren Tempranillo og har en imponerende og umiddelbar intensitet og charme, der gør den til en vin, man falder pladask for. Balancen er perfekt, og man mærker virkelig, at de op mod 130 år gamle vinstokke har samlet sin næring fra dybe rødder, og at høsten er ret begrænset, så de relativt få druer får lov at samle al smagsintensiteten. Det giver intet mindre end et fyrværkeri i munden, når vinen samtidig har fået en håndfuld år til at udvikle sig på flaske. I Totem 8 får du alle lækkerierne serveret på et ukompliceret sølvfad, og der er stadig masser af lag at gå på opdagelse i, hvis man har lyst til den slags.
-------x-------
Vinstokkene er ældgamle, og de giver ikke ret mange druer. Til gengæld er alle druerne fra de 150 år gamle stokke, fulde af intensitet og power, og det kan virkelig smages i denne imponerende Tempranillo. Der bliver kun produceret 3000 flasker om året, og det skyldes det meget lave høstudbytte, men man fornemmer at hver enkelt flaske rummer så meget smag og så mange nuancer, at der ville være smag nok til tre gange så mange årlige flasker. Giv den noget luft, inden du går ombord i den, men så får du altså også en vin, der spiller på hele klaveret med modne og mørke frugter, efterfulgt af krydderier, peber og en snert af mørk chokolade. Det her er stor vin – måske også på et niveau, hvor utrænede smagsløg ikke får fuldt udbytte af den ekstra investering. Men hvis du er vant til at jage små finesser, store nuancer og interessante flader, så er det her imponerende.
]]>
I Toro, der ligger nordvest for Madrid - ganske tæt på grænsen til Portugal - er klimaet ekstremt. Samtidig er mange af vinstokkene meget gamle, for som et af de få områder i Europa, slap Toro stort set fri af vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet. Derfor er mange vinstokke langt over 100 år gamle, og med det barske klima betyder det, at druerne bliver fulde af intens, kraftfuld og markant smag.
Det er Kiko Calvo vokset op med, for han er født i Toro-området, der ligger i området mellem storbyen Valladolid og grænsen til Portugal - omkring byen Zamora. Og nu er han tilbage på sin hjemegn, efter at han har rejst rundt i den store vinverden og samlet inspiration og gode idéer fra nogle af de største vinmagere på kloden.
Meget af den magi, der opstår i vinens verden, sker når en vinmager, der er opflasket med stærke traditioner, tager ud i verden og lader sig inspirere - og derefter vender hjem til de velkendte forhold og forsøger at lade inspirationerne smelte sammen med den grundlæggende viden om forholdene i markerne.
Det var også overskriften for Kiko Calvos projekt, da han startede det op i 2014 med en ganske lille produktion på 2000 flasker. Det er stadig ret begrænsede mængder, der kommer fra hans vingård, og det betyder blot, at han kan holde fuldt fokus på sine tre imponerende vine Pellejo, Satellite og Bigardo.
De tre vine har det til fælles, at de udtrykker Toro-egnen på en helt ny og enormt intens måde. Alle tre vine rummer Toro-områdets traditioner og lange, stolte historie, men samtidig er de drejet i en moderne og overraskende retning, der giver dem et væld af spændende strenge at spille på.
Selvom de tre vine har nogle tydelige fælles kendetegn, der har været med til at gøre Kiko Calvo til en af tidens mest opsigtsvækkende og roste unge vinmagere i området, så er det også tre vine, der har hver deres imponerende personlighed.
Alle vinene fra Bigardo er lavet på Tinto de Toro-druen, der er den lokale variant af Tempranillo (eller som Kiko selv siger: "no Tempranillo!". Men du har garanteret aldrig smagt druen med dette udtryk, ligesom du garanteret aldrig har smagt en Toro-vin, der er så intens, frisk og charmerende som vinene fra Bigardo.
Slutter med Kiko's egne ord:
"It is not ecological , not Biodynamic , not crianza, reserva or payment, is what I have considered it should be, a logical wine. Made from the knowledge and experience I am slowly getting, no more. Made to drink!" 🍷💚
Bigardo Vino Tinto Experimental er ungdommelig, fræk og frisk i sit udtryk, samtidig med at den hele tiden pirrer nysgerrigheden med små intense nuancer, der springer sprælsk omkring i munden, og som samtidig giver en fantastisk spændstighed i smagsoplevelsen. Det her er ikke din klassiske Toro vin!
Satellite er en eksplosiv og kraftfuld rødvin, hvor der stadig er fokus på friskheden og syren, og hvor smagsnuancerne konstant overrasker med skift mellem intens power og legende let syre.
Pellejo er saft og kraft, der er tappet på en lille, tyk flaske. Den strutter af power og aroma, så snart proppen er trukket ud, men samtidig har den en lethed og en underspillet syre, der løfter den til uanede højder. Det kan ikke undre, at Kiko Calvo selv kalder dette for hans prestige-projekt.
Enjoy! 🤘🤘🤘
]]>Det er med kæmpe fornøjelse og stor glæde at vi har fået skabet et godt partnerskab med Bar'kaffe om at levere vin og bobler til deres skønne lille oase i Allerød.
Jeg vil selv være at finde ad-hoc i cafeen, og jeg vil løbende annoncere events og opdateringen til vin-menuen sammen med Bar'kaffe...
Glæder mig helt vildt meget til det fremtidige samarbejde med Bo og Bar'kaffe's fantastiske teamet!
Så, hvis du kigger forbi Allerød, så kig forbi Bar'kaffe til en latte eller et glas skøn vin!
"Bar'kaffe ved Allerød Station har netop slået dørene op efter corona-nedlukningen, og det blev en overvældende oplevelse for indehaveren af kaffebaren, Bo Machholm.
"Det gik over al forventning. Jeg blev helt rørt. Det væltede ind med glade kunder, der naturligvis alle overholdt vores retningslinier. Der var højt, højt humør over, at vi var tilbage igen, og mange viste deres støtte ved at betale flere penge, end deres regning lød på," siger Bo Machholm til Allerød Nyt.
Han kan også fortælle, at der nu kan købes vin, champagne og øl i kaffebaren. Vinen og champagnen kommer fra det lokale firma Estate Wines, mens øllet er fra et mikrobryggeri. På vinkortet kommer til at stå rødvin, hvidvin, rosé og champagne.
"Jeg har importeret vin fra små vinbønder i Italien og Spanien i nu to år, ligesom jeg henter champagne hjem fra Frankrig. Bar'kaffe er min første kunde ved siden af mine webshop-kunder, og jeg kom faktisk i kontakt med Bo Machholm, da jeg besøgte kaffebaren som kaffe-kunder," fortæller indehaver af Estate Wines, Michael Ahrensburg.
Bo Machholm supplerer: "Vi vil tage små skridt i Bar'kaffe, og nu gælder det altså vin, champagne og øl. Vi har også længe haft planer om tapas, men det kommer til at vente, til vi får et større køkken."
Fredag 22. maj holdes nyhederne over dåben: Her har Bar'kaffe åbent frem til kl. 22.00, idet der fra kl. 15.00 bydes på smagsprøver på de nye tiltag. Michael Ahrensburg vil også være tilstede og fortælle om vin og champagne."
Efter et par skønne besøg i Priorat er det lykkedes mig at lave en aftale med Costerduo om at få deres vine til Danmark.
Costerduo er et fantastisk lille vinprojekt startet af to unge gutter, der mødte hinanden, da de begge læste ønologi på universitet i Tarragona. Da de blev færdige med deres studier, fik de en unik mulighed for at erhverve sig to små marker i området omkring Torroja del Priorat. Den ene mark med lidt yngre vinstokke (15-30 år) og den anden mark med ældre vinstokke (75+ år, kaldt Vinyes Velles på Catalansk). Begge marker med helt perfekt placering og forhold til at dyrke de bedste druer til skøn vin.
2016 er deres første årgang, og med den fantastiske start de har fået, tegner der sig et rigtig godt og langt partnerskab.
Det her er vin som er produceret med viden, kærlighed og masser af passion
Jeg håber, I kommer til at syntes lige så godt om dem, som jeg gør - og jeg glæder mig meget til at få jeres feedback på vinene.
Costerdou Vinyes Velles 2016 kommer fra de gamle vinstokke på marken Torroja Escaladei, der blot er 0,5 hektar. Det er en vin som ligger 12 måneder på nye franske egetræstønder (225L) og som er lavet på 100% Carignan.
Der er ca. 1500 vinstokke og med et meget lille udbytte pr. vinstok på ca. 300-400 gram, giver det en mikroproduktion på ca. 350-380 flasker årligt!
En super lækker, elegant og kraftfuld vin som virkelig er et klasseeksempel på, hvordan de allerbedste vine kan smage fra dette skønne område.
Costerduo 2016 kommer fra deres anden mark, Torroja Poboleda, og er en blend mellem Carignan (56%) og Greanche (44%). En vin hvor 1/3 er lageret på fransk eg i 12 måneder og 2/3 på ståltanke. Indholdet kommer primært fra de yngre vinstokke, men med hint af Vinyes Velles. Der laves ca. 2000 flasker årligt af denne skønne vin.
Smagsnoter Vinyes Velles: Cherry, prune, currant and mature berries in the wine. Deep black and rich violet colors in a perfect structure. Toasted and spicy aromas mineralized by the graphite. In the mouth it’s still fresh, intense but silky & persistent. Very fine expression of a terroir of the singular vineyard.
Smagsnoter Costerduo: Full-bodied and elegantly fresh red wine. Fruitiness of cherries, currants and other berries. A little of spicy aromas with subtle scents of minerals. Freshness and fruitiness well balanced in Priorat wine.
]]>
Tilmelding her: Estate Wines FB - champagnesmagning
Glæder os til at se dig!
Midt i Cortona regionen ligger Cantina Canaio – et fantastisk lille vinhus, som i over 30 år har dyrket deres marker med Syrah og Merlot - men som først i 2014 begyndte at producere deres egne vine (Il Calice, Terra Solla og Chiorre) – og det gør de til UG! De har ca. 5 hektar marker i området, 4 plantet med Syrah og en enkelt hektar med Merlot, til deres topvin Chiorre. Det er et dybt passioneret team som driver Cantina Canaio til daglig, under ledelse af af Mirco.
Cantina Canaio har valgt kun at producere disse tre vine, så de kan holde fuld fokus på detaljerne i både vinmarkerne og i deres produktionen.
Il Calice er lavet på 100% Syrah. En ung vin som smager af Syrah! Ingen tilsat eg, bare uden dikkedarer og andet - ren Syrah når det er bedst!
Terra Solla er en 100% power Syrah. Virkelig lækker vin med masser af smag - ligger 18/24 måneder på 500L Fransk ege-tønder. En vin der passer perfekt til en 🥩!
Chiorre er monster Merlot! “If anyone orders Merlot, I'm leaving. I am not drinking any fucking Merlot.” - well I do!!! Især denne helt fantastisk Merlot fra Cantina Canaio. En produktion på blot 1300 flasker årligt fra en enkelt hektar Merlot planter, skaber denne vidunderlige flaske.
Enjoy
]]>
Dagen started hos Louis Brochet hvor jeg blev budt varmt velkommen af Hélène Brochet, som er den ene halvdel af de to søskende der i dag driver huset ’Louis Brochet’. Hendes bror Louis den anden halvdel, er uddannet ønolog og han står for hele vin-processen, mens Hélene sørger for at forretningen løber rundt. Huset har sine rødder tilbage til 19. århundrede, og i dag er Hélène og Louis 4. generation som producere champagne i deres eget navn.
De har samlet ca. 13 hektar marker i området omkring Écueil og Sacy, fordelt på over 50+ små plots, alle klacificeret under kategorien Premier Cru. Omkring 3/4 er Pinot Noir og resten fordeler sig på Pinot Meunier og Chardonnay, de tre drugere som må anvendes i Champagne. Ud af de 13 hektar producere de selv årligt omkring 90.000 flasker, og resten af frugten sælges fra til Deutz. Alt sker med yderst respekt for miljøet og udvikling af lokal området.
Deres udvalg af cuvéer spænder fra demi-sec til extra-brut, hvor deres primære fokus ligger på extra-brut champagner. De har inddelt deres champagner i 3 kategorier: Héritage, Signature og Éphémère. Jeg har valgt at tage fire af deres cuvéer hjem, to fra deres Signature serie og to fra deres Éphémère serie – alle fire med hver deres specielle ’touch’.
Extra Blanc, er 100% Chardonnay (Blanc de Blanc) og er lavet som extra-brut (5g sukker pr. liter) og med en lille tvist hvor flasken er transparent så man virkelig kan se den flotte farve af champagnen – bliver produceret samlet ca. 4000 flasker af denne lækre BnB. Passer super godt sammen med en go’ omgang Sushi.
Extra Noir, er 100% Pinot Noir og bliver fadlageret i gamle Franske oak-barrels i den første del af fermenteringen, hvilket giver en virkelig behaglig smag – en smag jeg personligt er stor favorit af. Dette er Louis Brochet’s eget lille projekt og bliver produceret i et yderst begrænset antal flasker, ca 1500 årligt. En champagne der nemt kan drikkes sammen med en god bøf.
Millésime 2013 Adèle, en blend af 35% Chardonney og 65% Pinot Noir som ligger 6 år i kælderen før den kommer på markedet. En brut champagne med 8g sukker pr. liter, og en champange med masser power og friskhed i smagen. Navnet er opkaldt efter Louis Brochet’s datter, som er født i 2013. Der produceres ca. 6500 flasker årligt.
HBH 1st Cru 2008, er en vintage champange som er dedikeret Henri Brochet-Hervieux, og som virkelig sparker benene væk under en. Her er tale om en cuvée der indeholder 50% Chardonnay og 50% Pinot Noir fra de bedste marker, og som for lov at ligge 10 år før den kommer ud til dig og mig. Tilsætning af minimal gær ved 2. fermentering sørger for mikro-fine bobler og en virkelig behagelig oplevelse når den drikkes, en rund og elegant smag. Igen en meget begænset produktion på 1500 flasker årligt.
Håber meget at I kommer til at syntes godt om de nye medlemmer af Estate Wines - jeg glæder mig meget til at dele flere gode oplevelser og vine med jer i den nærmeste fremtid...
Hyg jer derude!
Mange hilsner, Michael
]]>Estate Wines er etableret for at kunne dele ud af alle de gode vinoplevelser som jeg har haft gennem de sidste mange år, og for at gøre det muligt for andre at få adgang til de samme gode flasker som jeg selv har nydt. Udvalget vil være småt - men godt!
Jeg har fået mulighed for at starte med at tilbyde nogle virkelige lækre champagner fra huset Mobillion Père et Fils i Sacy - til nogen yderst skarpe priser - et hus som jeg har besøgt flere gange og som virkelig har gjort et godt indtryk på mig. Læs mere om dem her.
Jeg vil løbende udvide sortimentet af vine, så tilmeld dig gerne vores nyhedsbrev, så sørger jeg for at holde dig opdateret så snart der er nye vine på hylderne og når der fyldes op.
Så igen, velkommen!
De bedste hilsner, Michael
]]>
Lørdag d. 15 og lørdag d. 22 december 2018 mellem 15.00 og 17.00 afholder vi smagning af champagner fra Mobillion Pére et Fils - så kig gerne forbi. Der gives 10% på alle champagner under dette arrangement. Adressen er: Gravenstensvej 15, 3450 Allerød. Vi ses!
]]>
Mobillion producere ca. 40.000 flasker om året, fordelt på 6 forskellige cuvéer, se dem her. De har i alt 10 hektar land fordelt på 72 parceller - 1 hektar i Brouillet og 9 hektar i Sacy - alle klassificeret som Premier Cru marker. På de 10 hektar dyrkes 15% Chardonnay, 50% Pinot Noir og 35% Pinot Meunier - de tre 'tilladte' druer i champagne. Der kan komme ca 8000 flasker ud af en hektar og de 'druer' som de ikke selv bruger i deres egen champagner sælges videre til andre, her i blandt Krug.
Et lille champagne hus med stor respekt for håndværket og de bedste champagner til prisen som jeg til dagsdato har smagt!
Klik her for mere information på vores Mobillion sortiment.
God fornøjelse!
Lables på Blanc de Blanc og Prestige påsættes stadig manualt - ca. 5000 flasker - en opgave som Elodie's mor har fuldstændig styr på.
]]>