Bienvenido a Bat Gara!

Bourgogne, Bordeaux, Toscana, Rioja, Mosel, Rhone og Piemonte. Der findes et utal af super spændende vinområder i den store verden, men hvis man er lidt nysgerrig finder man også hurtigt ud af, at der er små imponerende vinperler, de færreste har hørt om - for eksempel det lille område Arabako Txakolina i den spanske del af Baskerlandet.


Det bør du lave om på hurtigst muligt, for det lille vinhus Bat Gara skaber vine, der er helt uimodståelige. Bløde, runde og rare - men med en underliggende friskhed, som man skal lede rigtig længe efter. Vinene er sat sammen af lidt Riesling og en stor portion af den lokale og ganske særlige druesort Hondarrabi Zuri.
 

Bat Gara er et projekt, der er søsat af to selvstændige vinbønder, der fandt ud af, at de kunne skabe små mirakler, hvis de samlede kræfterne. Den ene var restauratør, den anden var landmand. Dermed havde de dels ekspertisen i, hvordan man skulle dyrke druerne - og i hvordan det endelige produkt gerne skulle komme til at smage, for at det passede til både mennesker og mad.

 -------x-------

Estate Wines - Bat Gara - Uno 2018

 

Uno er en vin, der har sin egen stil, men som alligevel er ukompliceret, nem at drikke, og som giver en enormt lækker, frugtig og insisterende smag, der holdes godt sammen af Riesling-druens lidt fede struktur, og som har fået det friske atlant-præg med Hondarrabi Zuri-druen. Det hele er rundet flot af med en nøje afstemt fadlagring, der samler indtrykkene uden at tage noget fra friskheden.

-------x-------

Estate Wines - Bat Gara - Urtaran 2018

 

Urtaran er i store træk samme opskrift, men her er det kun den bedste tiendedel af vinhusets druer, der bliver anvendt, og det løfter niveauet til højder, man ikke burde kunne købe til denne pris. Mens Uno er fantastisk, så er Urtaran forrygende, forfriskende, fuld af finesse og fine, frække finurligheder. Her er lidt mere syre, lidt flere nuancer og en helhed, der er ukompliceret på overfladen men super kompleks, hvis man søger dybere i glasset.

 

Estate Wines - Bat Gara - Hondarrabi Zuri

Hondarrabi Zuri er en drue, som kun fungerer i Baskerlandet. Det barske klima nær Atlanterhavskysten har ikke de store temperaturudsving - men til gengæld en ret høj luftfugtighed. Og det er de særlige forudsætninger, der betyder, at Hondarrabi Zuri stortrives i de baskiske vinområder.

Druen har et meget højt syreindhold, og i Baskerlandet går historien på, at når fiskerne i middelalderen stak til havs med kurs mod Canada, var der rigelige mængder af den lokale Txakoli-vin ombord. Når de nåede canadisk farvand mødte de gerne skibe fra Nordeuropa, der virkede triste og forladte. For mens baskerne havde holdt sig friske og sunde med den syrerige Txakoli, havde nordeuropæerne indtaget så meget mjød og tung øl, at de havde lagt sig syge under dækket.

Det ville nok være en overdrivelse at bruge den historie som dokumentation for, at det er godt for helbredet at drikke Txakoli. Men det siger lidt om den stolthed, baskerne har for deres lokale vin - og det siger en masse om den friskhed, man bliver mødt med, når man smager disse vine.

Misundelsen har da også været så stor i både Rioja og Catalonien, at man har gjort alt for at få druesorten til at fungere her også, men man har måttet opgive forsøget og lade baskerne have mirakeldruen for sig selv.

Estate Wines - Bat Gara

Baskerlandet består af tre små underområder. Getariako Txakolina ligger øst for storbyen San Sebastian - helt ud til Atlanterhavet - og byder på knivskarpe, knastørre og let perlende hvidvine med en syre, man skal lede længere efter at opleve andre steder. Bizkaiko Txakolina ligger længere mod vest, og her er der større tradition for at fadlagre vinene, der ikke har den perlende fornemmelse, men som til gengæld har en ret unik balance mellem den høje grad af syre og et fadpræg, der sammen med den meget tørre drue, folder sig ud på en helt særlig måde.

Arabako Txakolina ligger lidt længere inde i landet, omkring byen Alavés. Vinstokkene vokser ca. 350 meter over havoverfladen, og her får vinene et mere elegant og helstøbt præg, der smager som hvidvine, vi kender fra andre områder i verden - men som stadig har en helt unik stil.

Fælles for de tre områder er, at man kalder vinene Txakoli (udtales Cha-ko-li med tryk på sidste stavelse). Det er det baskiske ord for, at man hjemmedyrker sin vin i mængder, der er nok til eget forbrug. Der er stadig mange baskere, der har deres egne vinstokke og laver Txakoli efter gammeldags principper, men heldigvis er der også vinhuse, der har skruet produktionen op på et niveau, hvor de gerne sender nogle flasker til udlandet.

-------x-------

Jeg er stolt over, at to af de bedste af disse vine er i min butik, for jeg er overbevist om, at de vil skabe stor glæde herhjemme i Danmark også 💚🥰

 

Estate Wines - Bat Gara